Skip to main content

Local Council officer interrupts his own celebrations to clean up revellers' rubbish.


City council special officer Mohd Yusof Abu Hassan had his Aidilfitri celebrations interrupted by complaints of rubbish piled up at Jonker Walk here.
He had to get council workers up and about at 8am Thursday after holidaymakers expressed disgust over the rubbish piled up along the street.
"I had to rush to Jonker Walk despite a family gathering this morning. Tourists were complaining about the rubbish," he said.
Mohd Yusof said the council was not blaming traders at Jonker Walk for the rubbish.
"But they should have informed us after their business hours so we could have asked our cleaning service contractor to clear the rubbish immediately," he said.
Mohd Yusof said the state government had allowed the traders to operate during the Hari Raya festive season after they appealed to keep the popular night market open during the holidays.
He said the contractor and council workers managed to clear the rubbish in about three hours.
Mohd Yusof, who was still in his baju Melayu, also ordered enforcement officers to issue compound notices to litterbugs at the tourist spot.
He said several foreign workers were caught littering.
Several hawkers without licences were also booked during the enforcement exercise.
Source: The Star

Popular posts from this blog

Jenis-Jenis Manisan & Kuih Muih Melaka

Hari ini saya nak mengenalkan anda kepada salah satu sebab orang kat Melaka ini semua manis –manis belaka   :)  Ha! Kalau nak tahu , bacalah isian kat bawah mengenai kuih muih Melaka - Sebabnya mereka "king" bila  buat dessert atau kuih muih. Mula-mula satu tempat kat Jalan Tengkera.
Charlie's place namanya. Rumahnya agak tersorok sikit dan directly opposite Masjid Tranquerah,Melaka. Aku bila scan tempat dia tu,  aku dapatibanyak pelanggan mereka yang membeli hanya beberapa potong kuih – kuih ini untuk sarapan atau untuk makanan ringan harian. Bila ditanya,kebanyakan dari mereka membeli di sini kerana banyak pilihan kueh dan rasanya cukup bagus. Tour bus pun selalu datang kesini, tau! Alamat kedai /kilang kuih yang kat Tengkera tu ada dibawah ni, :72, LorongPantaiTengkera 2c,Tengkera,Melaka,Malaysia (GPSCoordinate: N2.20325 E102.23149). 
Salah satu tempat lagi aku rekomenkan anda boleh menempah kuih muih Nyonya dalam jumlah yang besar untuk acara-acara seperti open house dan p…

Giant Burger di Masjid Tanah, Melaka

MASJID TANAH - Kepada penggemar burger bakar, korang kena cuba Burger Bakar Masjid Tanah. Kalau nak Giant Burger 1.5kg sebesar pinggan pun hado, boleh la share reramai! 
Lepas tu, kalau korang ada majlis keraian besday ke, bertunang ke, kahwin sekalipun, kalau nak kelainan boleh tempah Burger Warna Warni atau Kek Burger Bertingkat! 
Berapa tingkat nak boleh adjust ikut budget. Booking awal2. Memang orang akan ingatlah majlis korang!




Burger Bakar Masjid Tanah
Lokasi: Gerai No.1Bukit Beringin , 78300 Masjid Tanah Melaka
Operasi: Isnin - Sabtu 5pm - 12am
Hubungi: Mohd Hairi Hussin 013-6113577 atau 017-3157808

Seri Malaysia Melaka Ramadhan Buffet Promo