WORLD HERITAGE DESTINATION

WORLD HERITAGE DESTINATION

Monday, September 5, 2016

APA HAL KEHIDUPAN HARI INI MAKIN MENCABAR?

Seseorang itu perlu belajar Sejarah bukan hanya kerana ia menonjolkan kehidupan dan masa kemenangan dan kekalahan insan-insaniah sebelum ini tetapi kerana ia memberikan kita gambaran tentang apa yang berlaku apabila sesuatu tidak lancar berterusan.

Hari ini, sekali lagi, banyak perkara yang tidak lancar dalam dunia amnya. Kita seolah-olah memasuki ke dalam dunia ketidakpastian - (kerana ketiadaan perkataan yang lebih baik).

Pada awal tahun 40-an di sini di (ketika itu) Malaya, ramai rakyat Malaya tempatan telah terperangkap secara mengejut apabila dunia amnya mula diwar-warkan berperang tetapi pada hari-hari awal WW2 ramai  yang pada mulanya gembira kerana dengan perang, peningkatan permintaan bagi getah dan timah melonjak dan ia bermakna harga yang lebih tinggi untuk semua komoditi semasa.

Malaya mengalami  masa ledakan ekonomi mini di sini di Semenanjung Malaya.

Kebahagiaan ini tidak bertahan bagaimanapun,kerna  hidup menjadi sengsara dalam masa beberapa tahun kemudian (antara 1942-1945). Orang Jepun mendarat di Malaya dan yang tidak pernah terfikir berlaku ... Tuan British yang memerintah Malaya selama 200 tahun sebelumnya  melarikan diri lintang pukang dengan ekor mereka diletak di antara kaki mereka.

Namun begitu, ada yang masih gembira kerana mereka  percaya bahawa Jepun datang untuk membebaskan Tanah Melayu daripada cengkaman orang putih. (Beberapa bulan selepas pemergian Jepun dari Tanah Melayu ramai tali Barut Jepun semuanya diseksa dan dibunuh di tengah jalan- Di Melaka, ramai  tali barut yang ditangkap, di sarung dalam sangkar babi dan di tetak di padang bola Malacca High School di khalayak ramai…..kutukan yang teruk masyarakat Malaya ke atas mereka dan keluarga mereka)

Oleh itu,boleh dikatakan, hanya kerana ideologi dan politik perang, rakyat madah Malaya menjadi mangsa kepada imperialis Tentera Jepang.  Masa itu, kerja utama militari jepang adalah untuk mengambil alih pentadbiran Tanah Melayu dan menyita aset negeri ini untuk kegunaan perang mereka .

Seterusnya, rakyat telah ditipu dan kemudian dipaksa bertukar---tukar Straits Dollar dan emas mereka, perak mereka kepada  Dolar Banana tidak bernilai dan nota janji hutang yang dicetak oleh pejabat perang Jepun. Ramai yang tiba-tiba,rumah-rumah dan harta benda mereka dirampas atas nama Maharaja Jepun.

Tidak perlu dikatakan, kehidupan yang mudah tetapi selamat dan keselesaan ,keselamatan yang orang-orang ini kenal selama itu, berakhir mendadak semata-mata kerana mereka tidak tahu apa neraka yang sedang berlaku  di luar sana dan bakal melanda mereka dalam ladang-ladang yang dijangka selamat, bandar dan kampung-kampung mereka.

Dua generasi manusia menderita, maut dan hilang pedoman hidup kerana politik dan ideologi dan kerana .... kebanyakan orang tidak faham apa yang berlaku di sekeliling mereka, dan mereka juga tidak peduli untuk mengetahui.

Ini adalah hasil daripada peraturan selama 200 tahun tuan British iaitu "Jangan buat seperti yang saya lakukan tetapi lakukan seperti yang saya memberitahu anda".

Menyorot kehadapan 71 tahun kemudian, perkara  seolah-olah tidak banyak  yang berubah. 

Hari ini tuan baru rakyat Malaysia adalah mereka yang kita panggil "ORANG BERADA". Merekalah yang empunya dunia lembaran KEWANGAN dan teknologi KEWANGAN   dalam koridor keramat  kuasa .

Realiti semua ini adalah bahawa dunia maju hari ini, (dan baru-baru ini China), telah mencetuskan pertumbuhan mereka semuanya dengan berhutang, dan telah berbuat demikian untuk satu jangka masa yang sangat lama. Janji manis mereka ialah semua orang dengan cepat boleh hidup senang,  Cuma perlu meningkatkan hutang mereka pada 2x kadar pendapatan mereka yang pada akhirnya akan meletakkan  mereka-mereka ini seumur hidop mereka di rumah miskin kerna senantiasa membuat bayaran ansuran.

Tetapi entah bagaimana, matematik ini tidak disangkal ahli-ahli ekonomi dan penggubal dasar  negara.  Mereka tidak melihatnya sebagai sebagai satu masalah. Dulu, Kini dan Selamanya berhutang menjadi lumrah hidup moden kita senegara.

Nah,  kini  hanya selepas 2-3 dekad ternyata sistem ini memudaratkan umat dan negara. Dan ia kini bukan sahaja mengetuk dengan kuat di pintu rumah kita sahaja malah juga di pintu dunia.

Raksasa deflasi telah tiba. Dan kini, walaupun dalam dunia baru yang berpaksikan kewangan ini, bumi akan roboh di bawah kaki mereka, kebanyakan pembuat dasar bank pusat, pelabur, dan penganalisis di seluruh dunia hari ini hanya dicengkam dengan kebimbangan kadar pertumbuhan yang semakin menurun, semakin berkurangan harga komoditi antarabangsa, pengangguran yang tinggi, dan angka-angka ekonomi makro lain.

Selama ini, tidak ramai telah memberikan pertimbangan kepada satu faktor ekonomi ini yang mempunyai potensi untuk mengganggu ekonomi global, menutup aktiviti ekonomi, dan menjadi pemangkin kepada kemurungan di seluruh dunia. (kesan yang sama rakyat lampau Malaya alami selepas British keluar dari semenanjung  pada awal 50-an).

Kita bercakap tentang 'deflasi' yang jika tidak dijinakkan, boleh membawa ekonomi  Malaysia ke paras lutut kita, mewujudkan keadaan huru-hara di seluruh rantau yang  tidak pernah dilihat sebelum ini dalam skala panjang. Deflasi adalah keadaan ekonomi apabila harga jatuh atau sebaliknya, jangkaan harga akan turun masuk ke dalam minda orang ramai.

Jadi, apa akibat buruk deflasi?     Pertama, penggunaan atau perbelanjaan awam akan menurun.
perbelanjaan pengguna jatuh kerana pengguna membeli dan mengguna secara tangan ke mulut. Semua perbelanjaan menjadi terhad apabila orang melihat penjimatan sebagai cara yang lebih baik untuk menghargai nilai vs penggunaan ... contohnya membeli kereta atau rumah. Apabila seseorang menjangka harga akan jatuh, mereka tidak jadi membeli. Semua orang terus menunggu harga runtuh untuk mendapat value pembelian yang terbaik

 Ini merompak ekonomi permintaan.

permintaan kurang membawa kepada pengeluaran  yang semakin berkurangan, dan pertumbuhan negara yang lebih rendah. (GDP ) Kesan ini menyorot pertumbuhan negara dalam jangka panjang ... .dimana kenaikan kadar tabungan  isi rumah negara  melonjak tetapi penurunan pembelian runcit berlaku ... contoh yang sangat baik adalah Jepun di mana simpanan isi rumah adalah yang tertinggi di negara maju, tetapi pertumbuhan negara terbantut dari segi ekonomi.

Dalam jangka pendek, deflasi menaikkan kos sebenar untuk menjalankan perniagaan dengan  kenaikkan kadar faedah sebenar. Umpamanya,jika sesebuah firma meminjam  katakan 10% dalam keadaan ekonomi deflasi,dan kata kan deflasi adalah 2% ... faedah sebenar ternyata yang perlu ditanggung si peniaga menjadi 12%.

Ini adalah jumlah yang besar, apabila menjangkakan kadar permintaan pengguna yang lebih rendah. Oleh itu syarikat akan menangguhkan pelaburan, yang membawa kepada pengeluaran lebih rendah, pekerjaan baru menjadi rendah dan lain-lain  

Oleh itu dalam jangka pendek, deflasi menyesakkan pelaburan swasta.

Yang jelas dan hadir bahaya hari ini adalah bahawa tidak lama lagi Eropah akan berubah cara Jepun: iaitu, ia akan tergelincir ke dalam congkah deflasi,  ini jelas boleh kita amati melalui cerita cerita media massa terkini mereka..

Akhir kalam,kesan domino kemudiannya  mengambil alih..dengan Amerika Syarikat, China dan seluruh dunia  jatuh ke congkah deflasi ini, tidak lama kemudian.

Apakah ini semua bermakna kepada  kita sebagai pekerja atau peniaga kecil-kecilan?


Maksudnya, kesan deflasi  ini mengaibkan hasil peluh dan air mata kita sebagai rakyat Malaysia dalam mengumpul pencen yang selamat untuk diri sendiri dan rancangan kita untuk keselamatan dan masa depan keluarga kita akan terganggu oleh kuasa-kuasa  luar daripada kawalan kita yakni melalui penurunan nilai mata wang, kadar faedah simpanan yang rendah, amukan inflasi harga makanan dan tindakan deflasi tinggi dalam harga aset.(susah untuk anak-anak kita beli rumah)

Jadi, apa yang perlu di lakukan untuk mengatasi masaalah yang dihurai diatas?
Pertamanya, kurangkan beban hutang peribadi serta merta atau secepat mungkin. Lebihkan imbuhan simpanan atas kommoditi seperti Emas dan jongkong perak. Jangan terperangkap dalam musibah beban hutang.

 Langkah-langkah ini pasti akan membantut kesan ekonomi yang deflasi keatas anda sekeluarga.

SALAM.

HASIL Karya tulisan- GUNABALAN.

Blog Archive

MALAYSIAN FLAG

MALAYSIAN FLAG

"Rojak " Video By The Suleiman Brothers

object width="425" height="344">

The Malacca Story (Chinese version)

with courtesy to asmaliana-BPP

The Malacca Story (part 2)

The Malacca Story (part 3)

With courtesy to Asmaliana-BPP